Resepi yang saya
ingin kongsikan adalah cara-cara membuat jemput-jemput. Ia merupakan makanan
santai yang mudah untuk dibuat dan sedap dimakan semasa sarapan pagi atau minum
petang. Lagi-lagi dicecah dengan dengan sos atau sambal kicap.
sumber gambar : google images
Bahan-bahan ( 3-4 orang makan)
- 2
cawan tepung gandum (ikut suka mengikut berapa orang nak makan)
- Air
suam (jangan guna air panas, nanti jemput-jemput berminyak dan xsedap)
- Sebiji telur - nak sedap bubuh lagi banyak
- 1/2
sudu kecil garam
- Beberapa
batang daun bawang
- 2
biji kentang yang dihiris dan dipotong kecil dan petak
- 1/2
bawang besar dihiris halus
- minyak
untuk menggoreng
Cara-cara
- Mula – mula campurkan tepung dengan telur.
- Kemudian campur dengan air. Air dicampur mengikut berapa banyak tepung yang diguna. Jangan terlalu cair yer..Kalau cair tambah tepung.
- Campur
semua bahan-bahan di atas dalam bancuhan tepung tadi. Garam dicampur ikut
lidah masing-masing. Kalau saya suka masin sedikit.
- Panaskan
minyak. Bila dah panas, kaup sikit-sikit campuran tadi dengan sudu atau tangan dan masukkan
dalam minyak panas.
- Goreng
sehingga kuning. dimakan
- Tus
dari minyak. Sudah sedia untuk dimakan. Cecah dengan sos memang sedap
Sekian sahaja resepi dari saya. Selamat mencuba dan selamat
makan.
Thank you!!
BalasPadam